Het gebruiken van pijnbestrijding tijdens een bevalling

 Een zwangere die goed geïnformeerd is en minder angst heeft zal met meer vertrouwen een bevalling tegemoet zien .Als je weet waar de pijn voor dient dan kun je het beter een plek geven.
Op verschillende manieren kun je je voorbereiden op je bevalling. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een cursus te volgen.

Baringspijn is in veel gevallen ‘draaglijk’ omdat het een functie heeft voor vrouwen.
Je baarmoeder heeft al die maanden een beschermende functie gehad en moet zich ineens aanpassen om je kindje geboren te laten worden! Misschien kun je je voorstellen dat dit behoorlijk wat kracht kost.Bij de voorbereiding op een bevalling is je houding t.a.v. pijn essentieel.
Pijn bij een bevalling is normaal, het hoort erbij. Er zit een einde aan, als de baby geboren is heb je geen baringspijn meer! Het is gelukkig ook niet schadelijk voor je, je bent niet ziek. Deze manier van denken kan je heel ver brengen in een bevalling. Ook je omgeving kan je beïnvloeden. Een coach moet kunnen meeleven en niet meelijden. Je partner (of een vriendin of familielid) kan je ondersteunen met een aanmoediging, een massage of gewoon door er te zijn! Als jullie er samen voor gaan en accepteren dat wat er gebeurt ook nodig is dan kan je baarmoeder ook beter zijn werk doen. Als je goed kan ontspannen door middel van goede ademhalings- of ontspanningstechnieken dan heb je meer controle, voorkom je dat je in paniek raakt en maakt je lichaam sneller endorfines (natuurlijke pijnstillers) aan.

Tevens mag je erop vertrouwen dat we er voor jou zijn en dat we zullen ingrijpen wanneer het proces niet verloopt zoals het moet. Ook wanneer je pijnstilling wenst dan zijn er gelukkig altijd mogelijkheden om de pijn te verlichten.
Tevredenheid over de bevalling heeft niet altijd te maken met op welke manier je bent bevallen bent of hoeveel pijn je gehad hebt. Maar wel of je goede ondersteuning hebt ontvangen en of je verwachtingspatroon reëel is geweest.

Medische pijnbestrijding

In de meeste gevallen lukt het veel vrouwen om de pijn van de bevalling met hulp van ademhalings- ontspanningstechnieken en begeleiding van partner en van ons verloskundigen te doorstaan. Soms geeft een barende vrouw de wens aan dat ze pijnstilling willen tijdens de bevalling. Vaak is het een samenloop van omstandigheden wat ervoor zorgt dat ze het gevoel heeft de weeën niet meer goed op te kunnen vangen en de pijn de overhand krijgt in plaats van de ontspanning. In dat geval is er vaak nog de mogelijkheid om voor pijnstilling naar het ziekenhuis te gaan. Het kan er dan voor zorgen dat vrouwen doordat ze door pijnstilling wel weer goed kunnen ontspannen de bevalling toch nog in goede banen wordt geleid en je goed kunt terugkijken op je bevalling. Er zitten helaas ook altijd medische risico’s en nadelen aan medische pijnbestrijding. Lees je daarom van tevoren ook goed in.

De reden dat het alleen in het ziekenhuis kan is omdat er altijd bepaalde risico’s aan zitten waardoor jouw conditie en die van de baby gemonitord moet worden. In het Gelre Ziekenhuis in Zutphen zijn er de volgende vormen van medische pijnbestrijding beschikbaar:

    • Pethidine is een medicijn dat wordt gegeven doormiddel van een prik in je been. Het is een morfine-achtig preparaat waar je suf van wordt en tussen de weeën door in slaap valt. Met deze manier van pijnbestrijding gaan de scherpe kanten van de weeën eraf maar de pijn gaat niet helemaal weg. Het zorgt ervoor dat je beter kunt ontspannen waardoor de ontsluiting vaak weer wat beter kan verlopen.

 

    • Een mogelijk nadeel van Pethidine is dat het maar 2 tot 4 uur werkt, daarna komt de pijn van de weeën gewoon weer terug. Soms kun je nog een tweede dosis krijgen maar dit heeft niet de voorkeur. Een ander nadeel is namelijk dat de baby net als jij ook suf en slaperig wordt van het middel. Tijdens de bevalling is dat in de meeste gevallen niet erg en wordt de conditie van de baby continue gemonitord. Als de baby echter geboren wordt voordat het middel is uitgewerkt zorgt het er mogelijk voor dat de baby een slechtere start heeft omdat het nog suf en slaperig is. Wat soms ook als nadelig wordt ervaren door vrouwen is dat ze niet meer uit bed kunnen nadat ze het middel hebben gekregen, je bent dan te suf om nog op je benen te staan. Ook kan het voorkomen dat je na de bevallingen delen van de bevalling niet meer kunt herinneren, dat kan voor sommige vrouwen ook als heel vervelend worden ervaren.

 

    • Bij een ruggenprik (epiduraal) wordt er op de OK door een anesthesist een kleine catheter in je ruggenmerg geplaatst die gedurende de hele bevalling kan blijven zitten. Wanneer de ruggenprik goed werkt zorgt deze ervoor dat je vanaf je middel naar onderen verdoofd bent. Je voelt dan helemaal geen weeën meer waardoor je weer helemaal goed kunt ontspannen en vaak ook nog eens kunt slapen. Tijdens het persen moet de ruggenprik wel weer worden uitgezet omdat je anders niet voelt hoe je moet persen.

 

  • Een nadeel van de ruggenprik is dat het vaak relatief lang duurt voordat deze is geplaatst, er moet een anesthesist beschikbaar zijn en er gaat even tijd overheen voordat de procedure achter de rug is. Omdat je niks meer voelt vanaf je middel tot aan je tenen kun je dus ook niet je bed uit waardoor je niet meer van houding kunt veranderen. Ook voel je niet meer of je moet plassen dus je krijgt een blaascatheter. De kans dat je een te lage bloeddruk krijgt is ook wat verhoogd en daardoor krijg je een bloeddrukband om je arm die ieder kwartier je bloeddruk meet. Door de ruggenprik kun je koorts krijgen, maar je kunt ook koorts krijgen door een infectie. Omdat dan het verschil niet goed te beoordelen is en ze geen risico willen nemen zal je baby daardoor een antibioticakuur moeten krijgen na de bevalling waarvoor hij of zij zal worden opgenomen. Een ander nadeel is ook dat door de ontspanning van de baarmoeder vaak ook de weeën afnemen die natuurlijk voor ontsluiting moeten zorgen. Hierdoor krijg je vaak ook een infuus met een weeën stimulerend hormoon die de weeën weer op gang helpen.
ZvG logo met tekst wit

Vorden

Bezoeklocatie:

Raadhuisstraat 5
7251 AA Vorden

Spreekuur volgens afspraak

Postadres

 

Raadhuisstraat 5
7251 AA Vorden