De verschillende fases bij een bevalling

De periode waarin de bevalling kan beginnen is tussen de 37 en 42 weken. In ongeveer 90% van de gevallen begint de bevalling met weeën en in 10% breken eerst de vliezen en verlies je vruchtwater.

Wanneer je vóór de 37 weken weeën, gebroken vliezen of bloedverlies (meer dan een menstruatie in een uur) hebt, bel dan altijd meteen met ons. Het is dan officieel nog te vroeg om te bevallen en dan is het wenselijk dat we optijd met jullie naar het ziekenhuis gaan.

Weeën

De bevalling bestaat vaak uit een aantal fases. Het begint vaak met de fase waarin de weeën nog maar kort duren en onregelmatig zijn. Het voelt soms als een pijnlijke harde buik. Dit is de voorbereiding op de ontsluiting en is bedoeld om de baarmoedermond week te maken. In deze fase hoef je vaak nog niet echt te zuchten of te puffen en kun je nog goede afleiding zoeken door wat dingen in huis te doen. Als het nacht is lukt het soms om nog wel te slapen, soms is het ook fijn om lekker in bad te gaan.

De tweede fase is wat actiever. De weeën worden krachtiger en volgen elkaar regelmatig op. Als je nog twijfelde of je harde buiken of weeën voelde wordt het nu vaak duidelijker. Je zult wat moeite krijgen om ze op te vangen en tijdens een wee moet je je bezigheid vaak even laten liggen en zucht je de wee gedurende een minuut weg. De weeën komen rond de 3-5 minuten. Tijdens deze weeën zul je ook echt gaan ontsluiten; gemiddeld is dat een centimeter per uur. Bij een eerste kind vaak iets minder snel dan wanneer je al een keer bevallen bent. Wij zullen tijdens de ontsluitingsfase regelmatig bij je thuis komen om je adviezen te kunnen geven om de weeën op te vangen en om de mate van ontsluiting te beoordelen. Afhankelijk van jouw behoefte aan begeleiding, snelheid van de ontsluiting en vordering van de bevalling zullen we op een gegeven moment niet meer bij  je weggaan of wanneer je in het ziekenhuis wilt bevallen met je meegaan naar het ziekenhuis.

Voorweeën

Je hebt bij een tweede of volgende kindje veel kans op voorweeën: weeën die een poosje regelmatig komen maar ook weer weg zakken. Deze weeën zorgen niet voor ontsluiting, maar je kunt er wel onzeker van worden. Ze kunnen ook vaker terugkomen totdat ze echt doorzetten en je gaat bevallen.

Gebroken vliezen

Als de vliezen breken kun je ineens een hele golf vruchtwater verliezen. Wat ook mogelijk is, is dat je steeds kleine beetjes vocht verliest. Vruchtwater ziet er doorgaans uit als helder/ roze vocht met witte vlokjes erin. Dat is huidsmeer van de baby. Het ruikt vaak anders dan urine of vaginale afscheiding. Is het vruchtwater helder en het hoofdje van de baby ingedaald in het bekken, ga dan gewoon door met de dingen die je normaal ook doet. Het kan namelijk nog een tijdje duren voordat de weeën beginnen. We raden je af nog in bad te gaan, de kans op een infectie bij langdurig gebroken vliezen is verhoogd. Daarom zullen we ook geen inwendig onderzoek doen als er nog geen goede weeën zijn. Of het hoofdje ingedaald is, hebben we je bij de controle op het spreekuur verteld. Is het vruchtwater groen of bruin dan heeft het kindje in het vruchtwater gepoept en moet je altijd (dag en nacht) de verloskundige bellen.
Na het breken van de vliezen bevalt ongeveer 75% van de vrouwen binnen 24 uur. Heb je na 24 uur nog geen weeën of heb je wel weeën maar is er nog onvoldoende ontsluiting, dan verwijzen we je naar de gynaecoloog. De kans op een infectie is na 24 uur gebroken vliezen namelijk iets verhoogd. De weg naar buiten is immers open. Indien de controles in het ziekenhuis goed zijn, wordt er vaak niet meteen na 24 uur gestart met het opwekken van de weeën. Ze zullen de bevalling dan na 48 uur na het moment dat je vliezen gebroken zijn opwekken.

Bloedverlies/slijmprop

Sommige zwangeren verliezen aan het eind van de zwangerschap of aan het begin van de bevalling de slijmprop. Dat is slijm dat gedurende de hele zwangerschap in de baarmoedermond heeft gezeten en door harde buiken of weeën losraakt. Dat is niet erg en is ook niet per se een reden om te bellen. Het betekent niet dat de bevalling is begonnen, het kan zelfs nog een tijd duren. Er kan ook een klein beetje bloedverlies bij zitten. Als je veel helderrood bloedverlies hebt (zoals een menstruatie in een uur) is het wel een reden om ons te bellen.

Persen

Het persen vindt plaats in de laatste fase van de bevalling; de uitdrijvingsfase. Wanneer je volledige ontsluiting hebt (10cm), het hoofdje van de baby voldoende is ingedaald en je hebt persweeën dan is dat het moment dat je mag gaan persen. Persweeën voelen als een drang om te poepen en je buik maakt spiersamentrekkingen die je niet kunt tegenhouden. Bij een eerste kind duurt het persen ongeveer een uur en kan het maximaal twee uur duren. Als je al een keer bent bevallen duurt dit vaak wat korter. Er zijn verschillende houdingen die je kunt aannemen tijdens het persen, wij zullen je daarin ook begeleiding.

De geboorte

De geboorte van jullie kind is een overweldigend moment. Overdonderd door allerlei emoties. Soms ook nog niet, want dan moet je nog bijkomen van de heftigheid van de bevalling. Als de situatie het toelaat, ligt het kindje lang bloot op je buik. Daarom is het prettig dat je in een warme kamer bevalt. Samen genieten van jullie dochter of zoon. Ondertussen genieten wij met jullie mee, maar houden de conditie van moeder en kind wel in de gaten. Op een gegeven moment kan je partner of iemand anders de navelstreng doorknippen. In principe doen we dit pas nadat de navelstreng is uitgeklopt zodat al het bloed en zuurstof van de placenta bij de baby terecht is gekomen.

Na de geboorte

Binnen een uur na de geboorte van de baby wordt ook de placenta nog geboren. Deze laat vaak vanzelf al los van de baarmoeder waarna we deze na één of twee keer persen geboren kunnen laten worden. Als jullie dat willen kunnen we deze met elkaar bekijken.

Het kan voorkomen dat er een scheurtje/ruptuur ontstaat bij de geboorte van de baby. We zullen dit hechten onder plaatselijke verdoving. Dit is natuurlijk niet het leukste moment van de bevalling maar wel heel belangrijk voor het herstel van je bekkenbodem.

De meeste baby’s beginnen binnen een uur na de bevalling al te zoeken naar de borst terwijl hij of zij lekker op je borst ligt. Dat is meteen een mooi moment om je kind met begeleiding van de kraamverzorgster voor het eerst aan de borst te laten drinken of de fles te geven wanneer je flesvoeding gaat geven.

Jullie baby wordt daarna nog door ons gewogen, gemeten en lichamelijk onderzocht.

Complicaties

Mochten er complicaties optreden dan schakelen we alsnog de hulp van de gynaecoloog in. Bijvoorbeeld als de ontsluiting niet snel genoeg vordert, er de behoefte is aan pijnstilling, het persen te lang duurt, de baby met het hartje aangeeft dat hij snel geboren wil worden of als je na de bevalling teveel bloed verliest of de placenta niet spontaan komt. Afhankelijk van de ernst van de situatie en het tijdstip van de dag wordt je met de ambulance vervoerd naar het ziekenhuis.

ZvG logo met tekst wit

Vorden

Bezoeklocatie:

Raadhuisstraat 5
7251 AA Vorden

Spreekuur volgens afspraak

Postadres

 

Raadhuisstraat 5
7251 AA Vorden